Meme Büyütme Estetiği

Kadın cinselliğinin ve anneliğin sembollerinden en belirgin olanı meme dokusudur. Ergenlikle birlikte gelişim gösteren meme dokusu, değişik nedenlerle boyut ve hacim olarak istenilen düzeye ulaşamayabilir. Kadınlarda belli yaşlarda, (hamilelik sonrası dönemlerde olduğu gibi ya da kısa sürede aşırı kilo kaybı gibi nedenlerle) boyut ve hacmini kaybedip küçülebilir yada sarkabilir.

Meme Dokusu Küçük, Normal Yerinde ama Sarkık Değilse: Meme dokusu altında ya da meme dokusu altındaki kas altında oluşturulan poşa yerleştirilen protezlerle bu sorun çözülebilmektedir.Protezler memenin hemen altındaki kıvrımdan, meme başı halkasının (Areola) kenarından ya da koltuk altından yapılan kesilerle yerleştirilebilirler.

Meme başı halkasının (Areola) kenarından yapılan kesilerde, kahverengi halka etrafında iz bırakılması; koltuk altı girişte kanama kontrolünün yeterince yapılamaması nedeniyle tercih etmediğimiz kesilerdir. Meme altından girişlerde ise iz dikleştirilmiş göğsün altında kalacağından 6 ay içinde görünür yerinde bariz bir iz olmayacaktır.

Bugün için kullanılan silikon meme protezleri çeşitlilik göstermektedir. Silikondan yapılan dış yüzeylerinin yapısına göre (Düz ise smooth, pürtüklü ise textured), bu kılıfın içerisindeki hacmi veren dolgu materyalinin yapısına göre (Silikon, Saline-filled..), şekillerine göre (Yuvarlak ise round, damla şeklinde ise anatomik…) değişik gruplamalar yapılmıştır. Az sonra bahsedeceğimiz kapsül reaksiyonu gelişmesi açısından, dış yüzeyi pürtüklü olanların daha avantajlı olduğu yönünde bir kanı olmasına karşın biz klinik tecrübelerimize dayanarak bunun doğru olmadığı görüşündeyiz.

Kapsül Reaksiyonu: Meme protezi kullanılan vakalarda % 11 oranında görülür. Konan protezin etrafında ya oluşturulan poş içinde biriken kanın dren vasıtası ile dışarı alınmamasına bağlı olarak yada yeterli masaj yapılmamasına (Masaj: Oluşturulan poş içinde protezin hareket ettirilmesi esasına dayanır) bağlı olarak, konan protez etrafında önce ince, sonra 6 ay içerisinde gittikçe kalınlaşan bir kese teşkil eder. Buna kapsül reaksiyonu denir. Protezlerde muhakkak ilk 48 saat dren kullanarak oluşabilecek sızıntılar dışarı alınarak bu risk azaltılmaya çalışılır. Böyle göğüsler dıştan güzel görünmesine rağmen sert, kısmen ağrılı olup yapay bir görünüm arzeder. Bu durumda kapsüle yönelik ikinci bir cerrahi işlem yapmak gerekebilir.

Meme Yeterli Büyüklükte Değil ve Sarkık ise: Bu tip hastalarda önce memenin dikleştirilmesi (Mastopexy), sonra aynı seansta yukardaki işlemlerden birisiyle protez yerleştirilir.

Bugün kullanılmakta olan protezlerin meme kanserine ya da otoimmün hastalıklara neden olduğuna ilişkin görüşler tamamen spekülatif olup, silikondan yapılan protezlerin ispatlanmış bir yan etkisi yoktur.